Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Vanaf september 2017 start Radboud Universiteit Nijmegen met een academische opleiding voor basisschoolleraren. Deze opleiding moet ervoor zorgen dat meer vwo'ers kiezen voor een beroep in het basisonderwijs. De PO-Raad juicht de ontwikkeling toe en wil dat in de toekomst 14.000 leraren academisch geschoold zijn. Dat meldt BNR.

De academische lerarenopleiding is mogelijk een oplossing voor het dreigende lerarentekort. “De komende tien jaar gaat een kwart van de basisschoolleraren met pensioen en door de hogere kwaliteitseisen van de pabo, is de uitstroom kleiner”, zegt PO-Raad vice-voorzitter Simone Walvisch. De raad wil in de toekomst dat elke basisschool tenminste twee academisch geschoolde leerkrachten heeft, wat neerkomt op ongeveer tien procent van het totale lerarenbestand. Dit moet zorgen voor meer diversiteit in de teams.

Een aantal Nederlandse universiteiten biedt al de ALPO aan, dit is een traject waar studenten hbo en universitair combineren. Volgens Walvisch is dit nog geen succes: “Er is een landelijke uitval na het eerste jaar van gemiddeld 25 procent.” De opleiding zou te lang duren en te breed zijn. Daarnaast is volgens de vice-voorzitter de instroom van vwo'ers heel gering terwijl daar juist op ingezet wordt. Een academische pabo moet niet alleen zorgen voor meer instroom van vwo'ers. De afgelopen jaren zou het beeld van het beroep docent niet al te positief zijn geweest. “Een universitaire opleiding is daarom ook voor het imago beter”, aldus Walvisch.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids