Normal_universiteit_twente_ut__voortaan_gebruiken_als_logo

Zo’n 75 onderzoekers en studenten van over de hele wereld werkten de afgelopen maand in het DesignLab van de Universiteit Twente hard aan het verder brengen van enkele veelbelovende projecten op het gebied van human media interaction. De UT was de afgelopen periode gastheer voor de 12e editie van eNTERFACE, een internationaal netwerkproject waarin onderzoekers zich gezamenlijk een maand lang ‘opsluiten’ om te werken aan de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Dat meldt Universiteit Twente.

CTIT vakgroep Human Media Interaction (HMI) wierp zich dit jaar op als gastheer voor het jaarlijkse terugkerende evenement. “Omdat het een heel mooie manier van kennis uitwisselen is”, zegt Dirk Heylen, hoogleraar Socially Intelligent Computing bij HMI. “Onze gasten komen hier om iets op te steken, elkaar te inspireren, en vooral ook van elkaar te leren. Tegelijkertijd levert het direct resultaat op voor de deelnemende projecten, die kritisch worden getoetst door vakgenoten en voorzien van nieuwe en creatieve impulsen.”

Negen projectteams, bestaande uit studenten, promovendi en onderzoekers uit verschillende disciplines, werkten aan het uitwerken van hun onderzoeksvoorstellen van diverse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Soms betrof het geheel nieuwe ideeën, bij anderen ging het vooral om het toetsen van bestaande projecten in een vervolgfase. “Doordat groepen in één ruimte werken ontstaat er direct ook veel meer interactie tussen groepen onderzoekers. Ze stellen elkaar makkelijk vragen, kijken nieuwsgierig met elkaar mee en denken mee over oplossingen”, aldus Khiet Truong, universitair docent bij HMI en Creative Technology.

Het eNTERFACE-initiatief vloeit voort uit een Europees project in het kader van het Europese onderzoeksprogramma FP6, waar een aantal universiteiten binnen Networks of Excellence een start maakte met intensieve zomerworkshops. Deze werksessies met onderzoekers, promovendi en studenten moeten kansrijke onderzoeksprojecten in een snelkookpan een stapje verder te helpen en bieden tevens de mogelijkheid voor uitgebreide internationale kennisuitwisseling. In 2005 was het Belgische Université de Mons de eerste organiserende universiteit van eNTERFACE, sindsdien is het elk jaar op wisselende locaties georganiseerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids