Logo_abp__pensioen__onderwijssector

De dekkingsgraad van ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, is eind juni vrijwel gelijk aan de dekkingsgraad aan het einde van het vorige kwartaal: 90,6%. Maar verlaging van pensioen in 2017 blijft een reële mogelijkheid. Dit meldt ABP.

De actuele dekkingsgraad was eind juni 90,6 procent. Het rendement over het tweede kwartaal was 3,9 procent. Dat komt neer op 13,9 miljard euro. Het vermogen is gegroeid naar 372 miljard. Aan de andere kant stegen de verplichtingen met ongeveer hetzelfde bedrag als gevolg van de gedaalde rente. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de laatste twaalf dekkingsgraden, komt aan het einde van het tweede kwartaal uit op 94,4 procent.
 
Dat de dekkingsgraad stabiel is gebleven komt vooral door goede beleggingsresultaten, zegt bestuursvoorzitter van ABP Corien Wortmann-Kool. De gevolgen van Brexit vielen mee. Maar een pensioensverlaging in 2017 blijft een reële mogelijkheid. ”Om dat te voorkomen moet de dekkingsgraad van eind december dit jaar boven de kritische grens van ongeveer 90% blijven. De ontwikkeling in het komende half jaar van de rendementen en de rente zijn daarvoor van bepalend belang.”ABP schat nu in dat het de komende 5 jaar het pensioen niet of nauwelijks kan verhogen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids