Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Voor studenten en docenten hbo-verpleegkunde is het belangrijk om te weten hoe het is om in de ouderenzorg te werken. Daarom zetten V&VN en branchevereniging ActiZ de campagne ‘Hbo-v in de ouderenzorg – Daar zit meer achter’ door. Ook komend schooljaar wordt op scholen extra aandacht besteed aan de ouderenzorg. En dat is nodig, want het beeld dat velen hebben sluit niet altijd aan op de werkelijkheid. Dit heeft onder andere te maken met de huidige tekorten aan hbo-verpleegkundigen in de thuis- en verpleeghuiszorg, meldt V&VN. 

Hbo-verpleegkundigen vinden de ouderenzorg saai. Ook denken ze dat het alleen bestaat uit ouderenzorg, waardoor veel van hen niet kiezen voor een baan als wijkverpleegkundige of verpleegkundig in verpleeghuis. Daar willen V&VN en ActiZ verandering in brengen. De campagne moet ervoor zorgen dat studenten en docenten een positiever en vooral reëler beeld krijgen van de ouderenzorg.

Uit een enquête van V&VN lijkt de campagne tot nu toe goed te zijn ontvangen. Zo geeft 46 procent van de deelnemende docenten aan dat ze een beter en actueler beeld hebben van de ouderenzorg. Daarbij zijn ze ook positiever geworden over het werken in de ouderenzorg, daar zijn de studenten het mee eens. “Ik vind de campagne ‘Hbo-v in de ouderenzorg’ ontzettend leuk om mee in aanraking te komen tijdens de opleiding tot verpleegkundige. Het clichébeeld van de verpleegkundige is toch dat je in het ziekenhuis aan het werk gaat. Door deze campagne zie je dat er ook in andere velden veel is weggelegd voor de hbo-verpleegkundige”, zegt een student in de enquête.

De campagne maakt gebruik van experience games, blogs, ambassadeurs, e-zines en social media. Tot 1 oktober 2016 wordt de campagne gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, daarna neemt de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT) het over. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids