Logo_roc_a12_logo

Docenten van team Veiligheid van ROC A12 behaalden deze week het certificaat 'Visible Learning'. Het is de eerste mbo-instelling in Nederland die het certificaat in ontvangst mag nemen. De methode leert docenten om studenten zélf verantwoordelijk te maken voor het eigen leren. Dit meldt ROC A12.

De docenten volgden een eenjarig scholingstraject waarin diverse onderwerpen aan bod kwamen die te maken hebben met 'Visible Learning'. Deze methode is gebaseerd op een grootschalig onderzoek van meer dan 15 jaar. Hierin zijn voorbeelden uit de praktijk verzameld over wat op school gedaan kan worden om het leren te verbeteren. Ook is het boek 'Visible Learning' van John Hattie gebruikt. 
 
De docenten hebben deze voorbeelden in de praktijk toegepast waarbij specifiek is ingezet op het formuleren van de leerdoelen, het benoemen van succescriteria en het gericht feedback geven aan de studenten. Voorafgaand hebben zij een 0-meting gedaan waarbij alle docenten aan de mbo-studenten hebben gevraagd wat ze op dat moment leerden en of ze wisten wanneer ze de stof voldoende beheersten. Slechts 22 procent van de studenten kon hier correct antwoord opgeven. Na zes weken is een nieuwe meting gedaan. Nu bleek dat 100 procent van de studenten kon benoemen wat ze leerden en wanneer ze de stof voldoende beheersen. 
 
Het docententeam is gevraagd een actieve bijdrage te leveren aan het landelijke John Hattie-congres op 3 en 4 november aanstaande.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids