Gezond Schoolplein ROC A12 in Ede, foto: Twitter

Bijna een jaar geleden werd het eerste Gezonde Schoolplein van Nederland binnen het mbo geopend, op het ROC A12 in Ede. De Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland – Midden (COG), waar ROC A12 onderdeel van uitmaakt, werkte vorig jaar hard aan de realisatie van maar liefst twee schoolpleinen volgens het principe Gezonde School. Het andere schoolplein ligt in Velp, tussen het Arentheem College, locatie Titus Brandsma en ROC A12 in. Dit meldt Gezondeschool.nl.

Op een Gezond Schoolplein krijgt iedereen de ruimte om te bewegen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Het is dan ook de bedoeling dat het schoolplein niet alleen de functie krijgt tijdens de pauzes, maar dat het ook als een ‘buitenlokaal’ fungeert. Het schoolplein kan breder ingezet worden voor bijvoorbeeld Sport & Bewegen, maar ook voor andere activiteiten. Het schoolplein is na schooltijd geopend en voor iedereen uit de buurt toegankelijk.

COG en haar scholen willen met de gezonde schoolpleinen een bijdrage leveren aan de bewustwording onder jongeren voor een gezondere leefstijl. Sport, voeding en gezondheid zijn belangrijke thema’s. Benieuwd hoe het plein nu gebruikt wordt, en wat dat oplevert? Bekijk hiernaast het filmpje van ROC A12 in Ede over hun ervaringen met een Gezond Schoolplein binnen het mbo (zie videokader rechts op sectiepagina mbo).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids