Normal_leraar_docent_meester_blij_enthousiast_goed_onderwijzer

Dilemma's en thema's die in de maatschappij spelen zijn ook terug te vinden op scholen. Stichting School & Veiligheid heeft daarom een folder gepubliceerd over de nieuwe onderwijsaanpak die zij ontwikkeld hebben over sociale veiligheid en radicalisering in de school. De aanpak is gericht op de situatie en ondersteuningsbehoefte in de school. 

Hoe kunnen docenten leerlingen weerbaar maken? Hoe gaat de school om met maatschappelijke spanningen die kunnen ontstaan door extremisme. Polarisatie en radicalisering en wat doet de school als dit speelt tussen leerlingen onderling of tussen leerlingen en docenten? Dit zijn enkele vragen die worden beantwoord in de onderwijsaanpak.

De aanpak bestaat uit training op maat en begeleiding. Doel is om te zorgen dat de docenten in staat zijn om vanuit hun eigen kracht en overtuiging te reageren op signalen van polarisatie in de school en de ontwikkeling van extreme idealen bij hun leerlingen. Daarnaast moeten docenten ook weten wanneer en waar ze hun zorgen uit handen kunnen geven.

Deze training is een samenwerking met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (SZW), het ministerie van Onderwijs en de NCTV. De folder van de onderwijsaanpak is hier te downloaden.

© Nationale Onderwijsgids