Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beloont vijf jonge wetenschappers met een Heineken Young Scientists Award van 10.000 euro elk. De Heineken Young Scientists Awards stimuleren jong wetenschappelijk talent. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeld kunnen vormen voor generatiegenoten. Dat meldt KNAW.

Edze Westra, onderzoeker aan de University of Exeter, krijgt de award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekend onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur. Mariëtte Boon, onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum, krijgt de award voor de Geneeskunde 2016 voor haar onderzoek naar ‘bruin vet’, een bijzonder type vetcellen dat suikers en vetzuren omzet in lichaamswarmte. Wouter Halfwerk is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij krijgt de award voor de Milieuwetenschappen 2016 voor zijn creatieve onderzoek naar menselijke verstoring van communicatie tussen dieren in de natuur. Karwan Fatah-Black, universitair docent aan de Universiteit Leiden, krijgt de award voor de Historische Wetenschap 2016 voor zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland in de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel. Tot slot krijgt Jasper Poort, onderzoeker aan University College London, de award voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor zijn onderzoek naar hoe onze hersenen snel beslissingen kunnen nemen door te focussen op de belangrijkste informatie.

De winnaars werken in dezelfde disciplines als de winnaars van de Heinekenprijzen, en worden geselecteerd door dezelfde internationale jury’s die door de KNAW zijn samengesteld. De Heineken Young Scientists Awards omvatten een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 10.000 euro.

© Nationale Onderwijsgids