Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Dat het onderwijs in Nederland kampt met een lerarentekort is bekend. De problemen zijn in de Randstad het grootst, zo bleek vorige week uit cijfers van vacaturebank Adzuna. Maar ook krimpregio's zien nu de noodzaak om in te grijpen. Zoals in Limburg, waar de provincie anderhalf miljoen euro uittrekt om het tekort aan basisschoolleraren aan te pakken. Dit meldt De Limburger.

Na vragen van D66 maakte de provincie een inventarisatie van het docententekort in Limburg. De resultaten waren aansporing genoeg om werk te maken van het tekort. “Hoewel het probleem bekend was, drukten de cijfers ons met de neus op de feiten”, aldus gedeputeerde Hans Teunissen van D66.

Als de provincie niets doet zal Limburg het tekort aan leerkrachten de komende vier jaar snel zien toenemen: van 18 onvervulde fte's dit jaar naar zo'n 147 in 2020. Het dreigend tekort speelt niet overal in Limburg even sterk. De regio's Westelijke Mijnstreek en Weert doen het goed met slechts een handjevol openstaande vacatures maar in Parkstad staat de teller al op 42. Het is nu aan scholenstichtingen en lerarenopleidingen om een oplossing voor het tekort te vinden. De provincie stelt daarvoor anderhalf miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag komt bovenop de tien miljoen die al apart is gezet voor onderwijsontwikkelingen in de regio.

© Nationale Onderwijsgids