Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

De Randstad heeft het grootste aanbod onderwijsvacatures van heel Nederland. Het betreft onder andere vakken als Wiskunde, Nederlands en Engels. In de provincies Friesland en Zeeland daarentegen is slechts 2,3 procent van alle vacatures onderwijsgerelateerd. Dit blijkt uit cijfers van vacaturebank Adzuna, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Landelijk zijn meer dan 4.000 vacatures in het onderwijs beschikbaar. Meer dan de helft hiervan zijn onderwijsvacatures in de Randstad. Op provincieniveau heeft Zuid-Holland de meeste onderwijsvacatures met 25,7 procent van het totale aanbod. In de provincies Zeeland en Friesland wordt een karige 2,3 procent van alle vacatures aangeboden in het onderwijs.
 
Plaatselijk gezien hebben steden als Almere, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de meeste onderwijsvacatures. Hier is het tekort aan docenten een groot probleem. In krimpregio's zoals delen van het noorden en Zeeland en Limburg is het tekort aan docenten minder problematisch. Omdat er minder leerlingen en kleinere klassen zijn, zijn ook minder docenten nodig. 
 
© Nationale Onderwijsgids