Normal_examen_multiple_choice

Op donderdag 31 maart 2016 nam Karen Heij na 25 jaar afscheid als directeur van Bureau ICE. Het bureau in toetsexpertise wordt vanaf 1 april geleid door Elizabeth Langeveld. Dat meldt Bureau ICE.

Heij heeft in haar jaren de activiteiten van het bureau sterk verbreed. Van een organisatie die voornamelijk gericht was op toeten voor inburgeraars en NT2-cursisten naar een full-service expertise-instituut als het gaat om toetsing in het primair, voortgezet, middelbaar beroeps én hoger onderwijs. Elizabeth Langeveld is sinds 2003 verbonden aan Bureau ICE. Al vanaf haar studie Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente heeft zij zich gespecialiseerd in toetsing en exameninering door haar master in Onderzoeksmethodologie, Meetmethoden en Data-analyse af te ronden. Sinds 2007 is ze lid van het directieteam.

Net als haar voorganger pleit Langeveld voor het inzetten van toetsen en examens als middel voor het leren. Dit zal dan ook een speerpunt blijven voor het bureau. Het maatschappelijke debat over toetsing is volgens Langeveld daarom essentieel: “Alles begint met de vraag: waarom toetsen we? Wanneer we die vraag met het onderwijs samen goed beantwoorden kunnen we echt een nieuwe generatie toetsen en examens realiseren. We moeten af van het idee dat toetsing een los onderdeel is in het leerproces. Het zou prachtig zijn als we naar een situatie kunnen waarin leerlingen niet meer zenuwachtig voor een toets zijn, maar dat hun leerkrachten, ouders én zijzelf het zien als hulpmiddelen om te groeien.”

Bureau ICE is de ontwikkelaar van alle toetsen in de TOA, het grootste online toetssysteem van het mbo en groot in het voortgezet onderwijs. Daarnaast maken ze één van drie goedgekeurde eindtoetsen in het primair onderwijs, de IEP Eindtoets. Ook zijn ze leidend in trainingen voor toetsing en toetsbeleid in het mbo en voortgezet onderwijs. Ten slotte zijn ze al 25 jaar marktleider in het toetsen van NT2-cursisten. 

© Nationale Onderwijsgids