Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_student_langstudeerder_studie_lezen_boeken_cursus_thuisstudie

Zo'n vijfduizend leraren in het vmbo zijn niet voldoende bijgeschoold voor het komend schooljaar. Leerkrachten hebben momenteel niet de juiste kennis en vaardigheden om de vmbo-leerlingen les te kunnen geven vanwege de op hand zijnde veranderingen in het vmbo-onderwijs. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De vmbo-leraren moeten hun kennis bij laten spijkeren door het volgen van cursussen. Deze cursussen konden nog niet eerder geïnitieerd worden omdat de nieuwe schoolprofielen nog niet volledig uitgewerkt waren. Inmiddels is er door de Stichting Platforms Vmbo (SPV) een scholingsaanbod samengesteld. De vraag is of deze korte cursussen voldoende zijn om een leerkracht volledig bij te scholen. Schooldirecteuren betwijfelen dit. 
 
Ook blijkt er niet voldoende budget is voor bijscholing, ondanks het feit dat er extra geld beschikbaar is gesteld voor de scholen (5000 euro) en vanuit de SPV (1,5 miljoen euro). Hiervoor had de VO Raad al gewaarschuwd: ”Nu is alleen voor de meest urgente scholing een beperkt budget beschikbaar. We vinden het sowieso verbazingwekkend dat er nauwelijks geld is voor de vernieuwing van het vmbo, terwijl die wel kosten met zich meebrengt.''
 
Leerlingen in de bovenbouw van de beroepsgerichte leerwegen en gemengde leerweg van het vmbo kiezen straks één profiel. Zij vullen die aan met praktijkvakken. Leerlingen kunnen kiezen uit tien profielen. Door de nieuwe opzet moet het vmbo beter aansluiten op het vervolgonderwijs en de (regionale) arbeidsmarkt. Ook krijgen leerlingen meer ruimte om hun talenten te ontwikkelen. 
 
© Nationale Onderwijsgids