Normal_schoolbord_schoolkrijt_school

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) noemt de economische vooruitzichten voor Nederland positief. De omvang van de Nederlandse economie is weer op het niveau van voor de crisis en de groei is aangetrokken. De OESO noemt het niveau van vaardigheden van Nederlanders hoog en adviseert veel aandacht te houden voor onderwijs. Dit schrijft de organisatie in het OESO-landenrapport 2016. 

Kamp: “Werknemers hebben inderdaad steeds nieuwe vaardigheden nodig, bijvoorbeeld omdat steeds meer taken worden geautomatiseerd. Traditioneel kijken we dan naar het onderwijs. Maar 96 procent van alles wat we leren gaat informeel, op de werkvloer. Dit soort leerprocessen moeten we verder bevorderen.”

De OESO complimenteert Nederland met de hervormingen die zijn doorgevoerd sinds het vorige landenrapport van 2014. Van alle OESO-landen heeft Nederland de meeste actie ondernomen om de aanbevelingen van de OESO op te volgen. Nederland scoort ook het best op de Product Market Regulation indicator: het ondernemersklimaat in Nederland is zeer stimulerend en de overheid werpt weinig belemmeringen op.

De OESO noemt ook aandachtspunten. Nederland is een van de vier meest innovatieve landen ter wereld en om die positie te behouden adviseert de OESO meer uitgaven voor innovatie. Minister Kamp van Economische Zaken: “Dat is een zinnige aanbeveling. Innovatie verhoogt productiviteit en dat leidt tot hogere groei en welvaart. Ons innovatiebeleid en onze Topsectoren zorgen al voor betere samenwerking tussen bedrijven, kennisinstituten en de overheid.”

De snelle groep van het aantal zelfstandigen zonder personeel maakt de economie concurrerender en flexibeler, maar de OESO wijst op risico’s bij arbeidsongeschiktheid en pensioenvoorziening. Kamp: “Verreweg de meeste zzp’ers zijn gelukkig met hun loopbaan en willen hun eigen risico’s managen. We moeten oppassen dat we hen niet dwingen zich aan te passen aan oude instituties.”

© Nationale Onderwijsgids