Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Om hoogwaardig onderwijs te realiseren blijven extra investeringen nodig, schrijft voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Liesbeth Verheggen in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze investeringen kan de groepsgrootte worden aangepakt, de werkdruk omlaag en kan het salaris in het onderwijs blijven concurreren met andere sectoren. Dat meldt de AOb.

“We willen hoogwaardig, eigentijds en uitdagend onderwijs zodat onze leerlingen en studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen”, pleit Verheggen in haar brief. Volgens de AOb-voorzitter zijn de huidige investeringen onvoldoende om te ambities waar te maken. Het onderwijs moet volgens Verheggen aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bieden voor hoogopgeleide werknemers. Een goed salaris, minder werkdruk en ruimte voor scholing.

Naast investeringen is volgens de voorzitter een betere besteding van onderwijsgeld noodzakelijk. Leerkrachten zouden nu te weinig mogen meepraten over de besteding van het geld en zou er weinig controle zijn. “Het geld wordt naar de besturen overgeheveld en de overheid verwacht dat het dan allemaal goedkomt”, aldus de AOb-voorzitter. Volgens de bond hebben de schoolbesturen een grote autonomie, vaak komt het geld niet terecht waar het naar toe moet. De vaste Kamercommissie praat vandaag over de onderwijsfinanciën.

© Nationale Onderwijsgids