Normal_universiteitsbibliotheek_vrije_universiteit_vu

De Amsterdamse econoom en hoogleraar Peter Nijkamp is vrijgepleit voor het sjoemelen met onderzoeksgegevens. De commissie wetenschappelijke integriteit van de Vrije Universiteit (VU) en het VU Medisch Centrum concluderen in een rapport dat Nijkamp zich niet schuldig heeft gemaakt aan het sjoemelen. Dat meldt de Volkskrant.

Bijna twee jaar geleden kwam de zelfplagiaat-affaire rond Nijkamp naar buiten. De VU beschuldigde de hoogleraar van het manipuleren of verzinnen van onderzoeksgegevens. Met het oordeel van de commissie is deze zwaarste beschuldiging tegen de hoogleraar van de baan. “Natuurlijk is dit fijn om te horen, maar het laat wetenschappelijk Nederland wel achter met de verbijsterende vraag waarom de VU het met de behandeling van deze anonieme klacht zo ver heeft laten komen. Als charlatans onbekommerd valse beschuldigingen kunnen rondsturen om toegewijde wetenschappers een kopje kleiner te maken, dan is in de toekomst de weg vrij voor steeds meer subversieve acties”, aldus Nijkamp. De hoogleraar eist nu excuses van de universiteit. Als de hoogleraar deze niet krijgt stapt hij naar de rechter.

Rector Magnificus Vinod Subramaniam van de VU acht het niet nodig om excuses te maken aan de hoogleraar. Wel zegt hij het te betreuren dat Nijkamp en zijn collega's ten onrechte beschuldigd zijn. “De beschuldigingen waren echter dermate concreet en ernstig dat wij wel een onderzoek moesten beginnen. Het niet onderzoeken zou volgens de Europese gedragscode ALLEA zelfs verwijtbaar zijn. Dat onderzoek is zorgvuldig doorlopen, al worstelden wij ook met de totale anonimiteit van de klager en het feit dat de klager naar de pers stapte. Daarom hebben we onze procedures aangescherpt. Nu moet de identiteit van de klager minstens bekend zijn bij een vertrouwenspersoon.” De hele affaire leidde tot aanpassing van wetenschappelijke gedragsregels over het hergebruiken van eigen werk. 

© Nationale Onderwijsgids