Normal_hvl-pubprijs-2016-img-7154copy

Beatrice de Graaf, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, heeft de UU Publiprijs 2015 gewonnen. Ze ontving de prijs uit handen van rector Bert van der Zwaan. De Graaf krijgt de prijs vanwege haar vele mediaoptredens, met name over terrorisme en veiligheid, maar ook over de Nationale Wetenschapsagenda, waarvan ze een van de trekkers is. Dat meldt de Universiteit Utrecht.

De Graaf doet onderzoek naar terrorisme, conflict en veiligheid in historisch perspectief. Volgens de jury is zij een autoriteit bij uitstek op gebied van terrorisme en gezien de actualiteit daarmee al geruime tijd een veel gevraagde deskundige. “Al vóór de aanslagen in Parijs was zij in haar persoptredens een deskundige waarvan je gemakkelijk iets aanneemt. Maar vooral nadien heeft ze vaak houvast geboden daar waar deze actualiteit bij veel mensen leidde tot onzekerheid, ongeloof en angst.” De jury kenmerkt haar onder meer als inhoudelijk sterk, vlot, professioneel en kritisch. “Zij brengt het maatschappelijk debat verder, maar verliest tegelijk haar wetenschappelijke opdracht niet uit het oog.”

Op basis van een gewogen telling van mediaoptredens over het academisch jaar 2014-2015 werden in november naast De Graaf ook twee andere onderzoekers van de Universiteit Utrecht genomineerd voor de UU Publiprijs, namelijk Leonard Rutgers, hoogleraar Late oudheid en Huub Schellekens, hoogleraar Innovatie in de medische biotechnologie.

De UU Publiprijs bestaat uit een budget te besteden aan communicatie over het onderzoek van de wetenschapper. Met de UU Publiprijs wil de universiteit Utrechtse wetenschappers stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek en om deel te nemen aan het maatschappelijk debat.

© Nationale Onderwijsgids