Logo_logo_logo_lof-250x177

Leraren met een goed idee om het onderwijs te verbeteren en die het leuk vinden om dit met collega’s uit te werken, kunnen hun idee indienen bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF). In 2016 zijn er twee rondes waarin docenten zich kunnen aanmelden. De uiterste inschrijfdatum voor de eerste ronde is 10 februari, voor de tweede ronde is dit 9 mei. Dat meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

Het LOF bouwt voort op het programma Onderwijs Pioniers waarmee de Onderwijscoöperatie docenten al de kans bood om hun vernieuwende ideeën te verwezenlijken. Met het Fonds wil de organisatie de positie van de leraar versterken als de spil in het onderwijsproces. Ook hoopt de Onderwijscoöperatie met het LOF docenten meer aan het denken te zetten over de eigen professionalisering en de ontwikkeling van het onderwijs.

Het fonds biedt leraren budget, begeleiding/coaching en een podium om zelf aan de slag te gaan om hun idee voor beter onderwijs op hun school te realiseren. “De aanvragers maken een leerproces door en collega's in en vaak ook buiten de school worden betrokken in het initiatief. Dat draagvlak is belangrijk”, zegt juryvoorzitter Femke Cools.

Het LOF is officieel gelanceerd tijdens het Lerarencongres 2015. Van de eerste ideeënronde, die in het najaar van 2015 was geopend, worden nu ruim 40 ideeën met subsidie en professionele begeleiding uitgewerkt. Enkele ideeën die nu ondersteund worden zijn: een topklas robotica, een portfolio waarmee mbo-leerlingen hun ontwikkeling het hele jaar bijhouden en een uitdagend programma voor pientere peuters. 

© Nationale Onderwijsgids