Normal_00e04916-0deb-42ac-b038-f33440387f4a

Op maandag 7 december zijn op Nyenrode Business Universiteit de bestuursverslagen van Stichting Openbaar Onderwijs (primair) en Quadraam te Duiven (voortgezet) verkozen tot beste bestuursverslagen van Nederland in het onderwijs. Jaarlijks worden de beste onderwijs bestuursverslagen in het primair en voortgezet onderwijs gewaardeerd met de Dyade Bestuursbokaal. Dat meldt Dyade Dienstverlening Onderwijs.

Van alle ingezonden bestuursverslagen zijn uiteindelijk 11 schoolbesturen genomineerd. De onafhankelijke jury, onder leiding van voorzitter Hubert Visser (KPMG), heeft de verslagen beoordeeld en de winnaars gekozen op basis van vijftien criteria waaronder; kwaliteit verslag intern toezicht, beleid versus resultaat, nodigt het verslag uit tot dialoog en discussie, koppeling tussen financiën en onderwijs, aandacht voor onderwijskwaliteit en kwaliteit van de paragraaf risicomanagement.

De jury over het bestuursverslag van Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel: "Dit bestuursverslag biedt de handvatten voor een goed gesprek met stakeholders. Het bevat alle onderwerpen in de breedte en in de diepte en heeft daarnaast een duidelijke opzet met een heldere schrijfwijze. Bovendien is de koppeling naar beleid erg goed uitgewerkt."

Stichting Openbaar Onderwijs bestaat uit 22 openbare basisscholen in de stadsdelen Zuid en Centrum Amsterdam. De scholen hebben gezamenlijk kwaliteitsnormen geformuleerd, maar geven ook ieder invulling aan een eigen onderwijskundig concept. De Stichting heeft onder meer: zes Montessorischolen, twee Daltonscholen en twee Ontwikkelingsgerichte scholen.

Over het bestuursverslag van Quadraam merkt de jury op: "Het bestuursverslag van Gelderse Onderwijs Groep Quadraam vindt de jury vernieuwend en verfrissend qua opzet en lay-out. Het bevat een zeer overzichtelijk resultaten-hoofdstuk met duidelijke doelen en een toelichting waarom deze al dan niet gehaald zijn. Dit bestuursverslag voldoet aan alle formele vereisten, is goed leesbaar en professioneel vorm gegeven."

Onder Quadraam vallen dertien scholen voor voortgezet onderwijs in Arnhem, de Liemers en Overbetuwe. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen heeft elk talent ruimte nodig. Met het strategisch beleidsplan 2015 - 2020 geeft de organisatie richting geven aan de ontwikkeling van haar onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids