Normal_mobiele_telefoon

Bijna een op de vijf werknemers in het onderwijs is door het werk wel eens in aanmerking gekomen met onacceptabel gedrag op sociale media. De politie heeft met 21 procent het meest hinder van onacceptabel gedrag op sociale media, maar wordt opgevolgd door werknemers uit het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs met 17-19 procent. Dat blijkt uit een enquête onder 2669 werknemers met een publieke taak. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond.

In het hbo zegt slechts 9 procent van de gevraagde werknemers te maken te hebben met onacceptabel gedrag. 13 procent van de respondenten is slachtoffer van online agressie. Slechts 30 procent van de incidenten wordt gemeld bij de werkgever. Sommige respondenten geven aan het verspreiden van informatie via sociale media al hinderlijk te vinden. Anderen verstaan onder onacceptabel gedrag alleen een doodsbedreiging. Werknemers zien zichzelf als slachtoffer op sociale media wanneer er onwaarheden, laster en leugens over hen verspreid worden. Daarnaast worden ook seksueel getinte grappen, seksuele toespelingen en het openbaar maken van seksuele foto's genoemd.

Werkgevers en werknemers hebben veelal geen zich op wat er gedaan kan worden om agressie via sociale media tegen te gaan. 49 procent van alle ondervraagde werknemers geeft aan dat er voor het gebruik van sociale media geen gedragsregels zijn opgesteld door de werkgever. Het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak, die de enquête heeft uitgezet, vindt dat dit anders moet. Het centrum adviseert dat de discussie over sociale veiligheid op school verbreed moet worden naar de sociale veiligheid van het onderwijzend personeel. 

© Nationale Onderwijsgids