Normal_conference-room-338563_640

De onderhandelingen over een nieuwe cao in het mbo zijn voorlopig uitgesteld. Tijdens het overleg tussen de vakbonden en de MBO Raad constateerden beide partijen dat er nog teveel onduidelijk is over de hoogte van de pensioenpremie voor 2016. Deze onduidelijkheid staat inhoudelijk overleg over de arbeidsvoorwaarden in de weg, stellen de organisaties in een gemeenschappelijke brief. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De MBO Raad en vakbonden hebben afgesproken om het overleg op 9 december 2015 te hervatten. De partijen gaan ervan uit dat er tegen die tijd meer duidelijkheid is over de pensioenpremies. Ook rekenen zij erop dat het kabinet dan antwoord heeft gegeven op de brief waarin zij de regering vragen om alle kosten van een eventueel hogere premie compenseren. Zij vragen dit opdat loonsverhoging mogelijk blijft.

Aanvankelijk gingen de onderhandelingspartijen uit van een premiedaling waardoor extra loonruimte zou ontstaan. Volgens bestuurder André Steenhart van de AOb (afdeling mbo) is de kans nu echter groot dat het tegenovergestelde gebeurt. “Het wordt steeds duidelijker dat er ongedekte cheques zitten in het loonruimteakkoord en dat het betalen van salarisverhoging uit de verlaging van de pensioenpremies niet mogelijk is”, zegt Steenhart.

© Nationale Onderwijsgids