Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

De provincie Overijssel kampt met een meestertekort. Uit onderzoek van RTV Oost blijkt dat inmiddels op 64 basisscholen in de provincie geen enkele meester meer voor de klas staat. De docentenploeg bestaat daar enkel uit vrouwen. Dit meldt RTV Oost.

Het grootste deel van de 64 basisscholen zijn kleine scholen met niet meer dan drie of vier docenten. Acht basisscholen van de 64 bieden meer dan tien voltijdbanen voor lesgevend personeel, maar hebben ook enkel juffen voor de klas staan. Zelfs de christelijke basisschool De Marsweijde in Hardenberg met 340 leerlingen heeft meer dan twintig vrouwelijke leerkrachten, de enige mannen die er op de school te vinden zijn, zijn de twee directieleden.

Er zijn 544 basisscholen in Overijssel. Deze hadden afgelopen schooljaar 4997 fte op de loonlijst voor leerkrachten staan, 4200 hiervan werden ingevuld door een vrouw. Dit komt erop neer dat 84 procent van de leerkrachten in Overijssel vrouwelijk is. Een gemiddelde basisschoolleerling krijgt slechts één jaar les van een meester en zeven jaar van een juf. Dit zou overeenkomen met het landelijke gemiddelde. 

© Nationale Onderwijsgids