Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam is van mening dat seniorendagen niet meer van deze tijd zijn. Volgens de hoogleraar is het ook strijdig met de wetgeving, zo zou het feitelijk leeftijdsdiscriminatie zijn. Als er gekeken wordt naar de wetgeving voor gelijke behandeling, zou een systeem waarbij vrije dagen worden toegekend op individuele basis beter zijn. Dit meldt NOS.

Verhulp geeft aan dat er inmiddels zoveel veranderd is in de maatschappij, dat Seniorendagen niet meer vanzelfsprekend zijn voor de hele groep. Volgens de hoogleraar vinden een heleboel oudere mensen het juist geweldig om vijf dagen in de week te werken. “En die kunnen dat ook heel goed. Dan is er geen enkele reden om aan deze mensen seniorendagen toe te kennen. Kijk gewoon wat de individuele behoeftes aan vrije dagen zijn en verdeel op basis daarvan de dagen.”

Volgens directeur-generaal Veld van de Belastingdienst blijven er door alle seniorendagen bij de fiscus voor 800 manjaren aan werk liggen. De hoogleraar vindt deze klacht niet terecht. “Dat is gewoon het gevolg van afspraken die gemaakt zijn over de arbeidsvoorwaarden. Die werknemers hebben ooit salaris ingeleverd om ervoor te zorgen dat deze dagen betaald konden worden”, aldus Verhulp. De hoogleraar staat wel achter Veld die van de seniorendagen af wil. Maar, benadrukt Verhulp, dan zal hij wel de werknemers een vergelijkbaar alternatief moeten kunnen bieden. 

© Nationale Onderwijsgids