Normal_normal_protest

(Novum) - Honderden studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich maandagmiddag verzameld bij een gebouw van de universiteit aan de Roetersstraat in Amsterdam. Ze demonstreren voor meer democratie op de UvA. Vanochtend verscheen in nrc.next een brief afkomstig van hoogleraren en docenten die het vertrek van het college van bestuur eisen.

De studenten zijn woedend over de ontruiming van het Maagdenhuis afgelopen zaterdag. Gister zou het Festival of Sciences and Humanities in het Maagdenhuis hebben plaatsgevonden. De studenten hadden al aangekondigd om vandaag vrijwillig het Maagdenhuis te verlaten. 

Het College van Bestuur stelde vandaag dat de bezetters de ontruiming aan zichzelf te danken hebben. Het was tijdens de bezetting van het Maagdenhuis niet mogelijk afspraken te maken met de bezetters, die zich De Nieuwe Universiteit noemen. Dat, en een aantal "incidenten" die tijdens de bezetting in het Maagdenhuis hadden plaatsgevonden waren aanleiding voor het bestuur van de Universiteit van Amsterdam om het gebouw zaterdag te ontruimen.

Het bestuur noemt de gesprekken die het tijdens de bezetting met DNU hield "moeizaam". Ook werd de inzet en de coöperatieve houding die het bestuur volgens zichzelf toonde door DNU "verdraaid''. "Hierdoor was het geloof dat met DNU daadwerkelijk afspraken kunnen worden gemaakt, verdwenen. Het was onduidelijk wie er spreekt, welke groep de overhand heeft op welk moment", aldus de bestuursleden.