Normal_bibliotheek__lezen__werken__studeren__bieb__student

Studenten die bezig zijn met hun scriptie worden daarin begeleid door een docent. Zij kunnen de scriptiebegeleider onder meer om hulp vragen als zij vastlopen in hun onderzoek. Maar studenten moeten vaak lang wachten voor de scriptiebegeleider tijd voor hen heeft. Soms zelfs zo lang dat ze studievertraging oplopen, zo blijkt uit onderzoek van Snelstuderen. Dit meldt Metronieuws.

Het bureau voor scriptiehulp deed navraag bij zeventig studenten die bezig zijn met hun afstudeerscriptie. Een ruime meerderheid daarvan zegt meer dan twee weken te moeten wachten voor er van hun begeleider antwoord komt op een vraag via mail of ingeleverde tekst ter beoordeling. Een van de ondervraagden kreeg zelfs pas na 60 dagen een reactie.
 
“Studenten zitten al snel een paar weken te wachten voor ze verder kunnen”, zegt Pepijn Trietsch van Snelstuderen. “Natuurlijk ligt er verantwoordelijkheid bij de student zelf. Maar soms kunnen ze echt niet verder. De student loopt dus vertraging op zonder dat hij of zij daar zelf iets aan kan doen. Het is daarom heel raar dat hier ook niets over is vastgelegd.”
 
Voor het nakijken van toetsen gelden strenge regels maar het begeleiden van scripties wordt nauwelijks in de reglementen van universiteiten en hogescholen genoemd. De eisen waaraan de scriptie moet voldoen zijn vastgelegd. De begeleiding die daaraan vooraf gaat komt echter niet ter sprake. Hoe de begeleiding vormgegeven wordt is dus volledig afhankelijk van de opleiding en de docenten zelf. Niet alleen het tempo maar ook de kwaliteit van de begeleiding verschilt dan ook enorm, aldus Snelstuderen.
 
© Nationale Onderwijsgids