Normal_euro_geld_betalen__10_

In ieder geval vijf universiteiten in Nederland hebben in 2013 salarissen uitbetaald aan hoogleraren, die hoger uitvallen dan wat een minister verdient. Het hoogste jaarsalaris werd betaald door de Universiteit van Amsterdam. De Universiteit van Tilburg betaalde de meeste 'buitensporige beloningen'. Dit meldt Telegraaf.

De Wet Normering Topinkomens (WNT) heeft de topinkomens in Nederland grotendeels aan banden gelegd, waaronder die van bestuurders van universiteiten. Maar werknemers van universiteiten kunnen nog steeds meer verdienen dan die norm voorschrijft. Uit jaarverslagen blijkt dat diverse Nederlandse universiteiten salarissen betalen die boven de de WNT uitstijgen. Zo heeft de Tilburgse universiteit vijf onderzoekers op de loonlijst staan die ieder een jaarsalaris tussen 240.000 euro en 290.000 euro ontvingen. In het jaarverslag rechtvaardigt de universiteit de bedragen met het bijzondere talent van de academici, die niet bij naam worden genoemd: “Betreffende hoogleraren ontvangen een persoonlijke toelage vanwege bijzondere verantwoordelijkheid voor het wetenschappelijk onderzoek”.

Ook de universiteiten van Maastricht, Twente en Wageningen bieden enkele van hun hoogleraren hoge beloningen voor hun werk. Aan de Universiteit van Amsterdam werkt de duurste hoogleraar met een jaarsalaris van zo'n 425.000 euro. Voorlopig hoeven hoogleraren nog niet in te leveren op hun salaris. De wet die de WNT ook voor onder meer hoogleraren laat gelden is gepland voor 2017.

© Nationale Onderwijsgids