Normal_brief_geld_vijftig

Minister Bussemaker van Onderwijs eist een deel van het salaris van voormalig interimbestuurder Gerben Eggink van kunstenhogeschool ArtEZ terug. Eggink moet bijna 85.000 euro van zijn salaris terugbetalen. Het is voor het eerst sinds de Wet Normering Topinkomens in werking trad dat het kabinet een deel van een topsalaris terughaalt. Dat meldt NOS.

In 2013 werd Eggink ingehuurd om een bestuurscrisis op te lossen. De bestuurder bleef langer in dienst van voorzien, waardoor zijn salaris de balkenendenorm oversteeg. Bussemaker eist dat Eggink zelf 58.279 euro terugbetaald en het bureau dat het uitzond, Boer & Croon, 26.184 euro. Het geld moet binnen drie weken terugbetaald zijn, anders volgt een boete van ruim 4000 euro.

Volgens Boer & Croon is het bedrag dat zij moeten terug betalen de kosten die bij de selectie en begeleiding van Eggink zijn gemaakt. Het bureau stelt dan ook dat Bussemaker dit bedrag niet als salaris mag beschouwen en gaan in beroep tegen het besluit van de minister. Eggink zegt op zijn beurt tegen De Telegraaf dat hij het begrijpelijk vindt dat hij het te veel ontvangen deel van het salaris moet terugbetalen, maar volgens hem kwam hij maar 1900 euro boven de balkendenorm uit. De rest van het geld moest hij aan Boer & Croon afdragen, aldus Eggink. 

© Nationale Onderwijsgids