Normal_onderwijs_docent_klas_school

Er komt een speciaal programma om de beste studenten te motiveren voor een baan voor de klas. Topstudenten die leraar willen worden kunnen zich vanaf nu inschrijven voor speciale 'teaching tracks' aan de Nederlandse University Colleges. Dat maakte minister Bussemaker van Onderwijs vrijdag bekend tijdens het eerste lustrum van het Amsterdam University College. Bussemaker wil hiermee meer ambitieuze studenten uitdagen om te kiezen voor het onderwijs.

De nieuwe educatieve minor geeft topstudenten de kans om, in combinatie met hun bachelorgraad in liberal arts and sciences, hun tweedegraads lesdiploma te halen als docent voortgezet onderwijs. De nieuwe teaching tracks spreken volgens Bussemaker nieuwe doelgroepen aan en zorgen ervoor dat meer leraren op wetenschappelijk niveau worden opgeleid: “Niet alleen krijgen onze leerlingen straks les van echte topdocenten. Ook krijgen de scholen er vakmensen bij die breder mee kunnen denken over de organisatie en innovatie van het onderwijs op hun school,” aldus Bussemaker. Voor de nieuwe teaching tracks stelt de minister 675.000 euro beschikbaar.

In oktober 2013 presenteerden minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker de Lerarenagenda, een toekomstagenda ontwikkeld samen met leraren. Belangrijke thema’s in de agenda zijn onder andere het opleiden van betere leraren door verbetering van de kwaliteit van lerarenopleidingen, meer mogelijkheden tot groei en ontwikkeling van docenten en betere begeleiding van starters in het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids