Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent
De Algemene Onderwijsbond heeft een meldpunt geopend waar flexwerkende docenten hun verhaal kwijt kunnen. Jonge docenten komen moeilijk aan een baan en als ze al een contract krijgen dan is het bijna altijd een tijdelijke. Er moet aandacht komen voor de problemen en de almaar stijgende werkloosheid onder jonge docenten, aldus de AOb. 
 
De bond heeft in verband met het toenemende aantal flexwerkende docenten het meldpunt geopend. De jongeren kunnen hier hun ervaringen kwijt. De onderwijsbond hoopt via de resultaten van het meldpunt een beter beeld te krijgen van de problemen waar deze groep mee kampt. Vervolgens kan er dan gericht actie ondernomen worden. 
 
“De WW-cijfers laten zien dat er bij de politiek te weinig aandacht is voor het oplossen van de almaar stijgende werkloosheid onder jonge docenten’, aldus José Muijres van de AOb. “Nu worden ze afgescheept met tijdelijke contracten en komen in de ww, terwijl er over een paar jaar heel veel juffen en meesters nodig zijn om de pensioengolf op te vangen.” De onderwijsbond ziet te weinig concreet resultaat als het gaat om het verbeteren van de arbeidsmarkt voor startende docenten. “Nu de werkloosheid piekt worden jongeren moedeloos. Het gevaar is groot dat ze iets anders gaan zoeken. We zien dat terug in onze startersenquête van vorige week: de slechte arbeidsmarkt is één van de belangrijkste redenen om na te denken over een baan buiten het onderwijs. Zonde van al dat talent.”
 
Het meldpunt vindt u via: www.aob.nl/meldpuntflexwerk 
 
© Nationale Onderwijsgids