Normal_onderwijs_docent_klas_school

De SP roept leraren en ander onderwijspersoneel op te melden waar hun school de subsidie van de overheid aan besteedt. De partij heeft daarvoor een meldpunt in het leven geroepen. Zo hoopt de socialistische partij meer duidelijkheid te krijgen over de besteding van onderwijsgelden. Dit meldt Telegraaf.

Jaarlijks krijgt elke school een budget van het ministerie van Onderwijs waarvan ze alles moeten betalen. Vorig jaar ging het om een totaalbedrag van 650 miljoen euro dat aan de scholen werd overgemaakt. Volgens de SP weigert het ministerie na te gaan wat onderwijsbestuurders precies met dat geld doen. In het herfstakkoord van vorig jaar werd alleen het bedrag vastgelegd dat in het onderwijs zou worden gestoken, niet waar dat geld aan besteed moet worden. Dit beleid geeft scholen meer vrijheid maar maakt het tevens onmogelijk om te controleren wat er met het geld gebeurt.

“Als het ministerie weigert inzicht te geven, dan onderzoeken we het zelf,” zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Mensen hebben het recht te weten wat er met hun geld gebeurt. Het kan zeker gebruikt zijn voor extra leraren maar het kan ook verspild zijn aan dure vastgoedprojecten of bureaucratie. Voor mij geldt: onderwijsgeld moet naar de klas, niet naar de kas”, aldus Van Dijk.

© Nationale Onderwijsgids