Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft Gerard Dijkema benoemd tot hoogleraar Energy Systems and Industrial Ecology bij het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.
 

Het onderzoek van Dijkema is gericht op het begrijpen en modelleren van energiesystemen, energie-infrastructuur, industriële netwerken en materiaalkringlopen. Zijn doel is om te onderzoeken welke effecten innovatie, beleid en regulering hebben op de ontwikkeling van deze complexe adaptieve systemen en te kijken naar de (on)mogelijkheden van technologie, duurzame ontwikkeling, systeemintegratie en transitie.

Dr.ir. Gerard Dijkema (1962) studeerde aan de Universiteit Twente cum laude af in de Scheikundige Technologie en was vervolgens onder meer werkzaam bij Shell en de NAM. In 2004 promoveerde hij aan de Technische Universiteit Delft op het proefschrift Process System Innovation by Design. Towards a Sustainable Petrochemical Industry. Sindsdien is hij verbonden aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management als Universitair Hoofddocent Energy and Industry in Delft.