ReyerBoxem

Vrijdagavond 16 mei ging Voor Eeuwig in première, een muziektheaterproductie in de buitenlucht. Tom de Ket schreef en regisseerde deze coproductie van het Noord Nederlands Toneel en de Rijksuniversiteit Groningen. Aanleiding en inspiratiebron vormen het 400 jarig bestaan van de RUG. Dat wordt gevierd met een stuk vol muziek, zang en dans.

Voor een volle tribune speelden de acteurs, muzikanten, dansers en zangers een humoristisch stuk over de relatie tussen universiteit en stad, tussen wetenschappers en stadjers. Zowel historische personen en gebeurtenissen als actuele ontwikkelingen in de academische wereld komen lichtvoetig aan bod. Op het tijdelijke toneel staan gastacteurs als Steyn de Leeuwe (BNN), Peter Drost en Albert Secuur naast NNT-acteurs Maartje van de Wetering, Bram van der Heijden en Peter Vandemeulebroecke. Remko Wind (toetsen) en Rob Klerkx (drums) schreven de composities voor het stuk en spelen met Ronald Jonker (basgitaar) en Allard Gosens (gitaar) live de muziek. Wind schreef eerder de composities voor de Drentse Bluesopera, waarvan Tom de Ket ook de regisseur was. Club Guy & Roni is verantwoordelijk voor choreografie en dans. De beeldregie, met een prominente rol voor het Academiegebouw, is in handen van Ko van den Bosch.

Professor dr. Elmer Sterken, Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen: “Twee jaar geleden ontstond het idee om het 400-jarige bestaan van de Rijksuniversiteit te vieren met een muziektheaterstuk. Het NNT was voor ons de aangewezen partij om de openluchtproductie mee te maken”. Ola Mafaalani, artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel: “Wij hebben de gelegenheid aangegrepen om een speciaal geschreven theaterstuk te brengen. Met muziek, dans, komedie en visueel spektakel”.

Voor Eeuwig is nog tot en met zondag 25 mei te zien op Zernike Campus Groningen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.voor-eeuwig.nl.

© Nationale Onderwijsgids