Normal_groep_kring_basisschool

De Vereniging Hogescholen (VH) vindt dat pabo's mbo-studenten de toegang tot de lerarenopleiding moeten kunnen weigeren. De hoge uitval onder mbo'ers gaat ten koste van de onderwijskwaliteit, schrijft de vereniging in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Volkskrant.

De pabo is een hbo-opleiding, toch komt een derde van de bijna zesduizend eerstejaars pabo-studenten van het mbo. Bijna de helft daarvan haalt de opleiding niet. Het bijspijkeren van mbo'ers kost volgens de vereniging te veel tijd en energie en de opbrengst is gering. Slechts een kwart van hen haalt in een keer de rekentoets en 63 procent slaagt voor de taaltoets die in het eerste jaar worden afgenomen. Studenten die niet slagen krijgen een bindend negatief studieadvies.

De VH dringt erop aan dat pabo's in ieder geval tijdelijk het recht krijgen om de toelating van mbo-studenten te beperken. Studenten van het mbo zouden een toelatingstoets moeten doen opdat zwakkere kandidaten niet meer kunnen instromen. Als het niveau van het mbo beter aansluit op het hbo, kunnen mbo'ers weer doorstromen.

De MBO-raad neemt het voor de mbo-studenten op. “Degenen die hun studie voortzetten doen op termijn niet onder voor de gemiddelde havist,” aldus de MBO-raad.

© Nationale Onderwijsgids