Normal_hand_schudden_samenwerken

(Novum) - De overheid moet het fiscaal aantrekkelijk maken voor werknemers om op vrijwillige basis hun verlofdagen aan hun werkgever te verkopen. Daarvoor pleit CNV Vakmensen woensdag. Volgens de vakbond kan de maatregel helpen om de Nederlandse economie weer vlot te trekken.

Vicevoorzitter van CNV Vakmensen Piet Fortuin heeft voor de verkoop van verlofdagen een belastingtarief van 25 procent voor ogen, in plaats van het gewone loonbelastingniveau. De voordelen zijn volgens Fortuin veelvuldig. "De miljarden euro's aan niet opgenomen verlof worden benut om producten te kopen. De rijksbegroting profiteert van extra inkomstenbelasting en de balanspositie van ondernemingen verbetert."

Met het plan reageert de vakbond op het nieuws dat AWVN dinsdag naar buiten bracht. Volgens berekeningen van de werkgeversorganisatie vertegenwoordigen niet-opgenomen vrije dagen een waarde van zestien miljard euro. In 2011 was dit nog vijftien miljard. Volgens AWVN hebben werknemers gemiddeld zestien vrije dagen over uit voorgaande jaren.