KPC Groep

TILBURG – Professionalisering van schoolleiders richt zich slechts op het topje van de professionele ijsberg. Er is met name aandacht voor verbetering van instrumentele vaardigheden, terwijl de wezenlijke aspecten van het schoolleiderschap worden vergeten. Dit stelt Danielle Verschuren op de website van KPC Groep.

Om duurzame professionele groei te bereiken, pleit promovenda Verschuren voor een andere opzet van professionaliseringsprogramma's. Nu het onderwijs steeds meer 'verzakelijkt' is het volgens haar zaak de schoolleider bewust te laten worden van eigen drijfveren als openheid, integriteit en vermogen tot communiceren. 'Een onderschatte voorwaarde voor duurzame professionele groei,' aldus Verschuren. Professionaliseringsprogramma's moeten daarom meer aandacht besteden aan de persoonlijke achtergronden van de schoolleider, zodat deze zich tot authentieke professionals kunnen ontwikkelen. 
 
Verschuren promoveert dinsdag 25 juni aan de Tilburg University op haar proefschrift 'Het geheim van de innovatieve schoolleider.'
 
© Nationale Onderwijsgids