RSG Enkhuizen, stralingsonderzoek

ENKHUIZEN - De directie van RSG Enkhuizen heeft een 'stralingsonderzoek' ter waarde van 7.500 euro laten uitvoeren op de school, waarbij gebruik werd gemaakt van 'Avé Maria'-stickers, flesjes water met zilver en platina, 'harmonizers' en 'nulpuntspoelen'. Doel hiervan was het onderzoeken van de veronderstelde gezondheidseffecten van straling van mobiele telefoons en andere draadloze apparaten. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De gang van zaken leiden tot verdeeldheid onder de docenten van de openbare school. Het onderzoek werd uitgevoerd in de vakantie, waarbij de 'onderzoeker', Luc van der Lee, verschillende alternatieve objecten door de school heeft verspreid om het niveau van straling te verminderen.

Ondanks de kritiek blijft rector Bram Sluis achter het onderzoek staan. "We waren enthousiast geworden door positieve resultaten op scholen in Amsterdam en Den Haag. Daar was zelfs sprake van verbeterde leerprestaties en beter gedrag van lastige leerlingen."

Wel betreurt hij dat de schoolleiding niet van tevoren heeft bekeken welke methoden voor het 'onderzoek' werden gebruikt en dat het personeel niet was ingelicht over de opdracht. Sluis twijfelt echter niet over de integriteit van Van der Lee. De rekening van 7.500 euro wordt desondanks voorlopig nog niet betaald, gezien de alternatieve onderzoeker een deel van zijn spullen terug heeft gekregen. Van der Lee was niet bereikbaar voor commentaar over het voorval.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem