Manja Smits, SP, Socialistische Partij

DEN HAAG - Uit een onderzoek van de SP blijkt dat het grootste deel van de docenten in het mbo wil dat de grote onderwijsinstanties die er nu zijn, worden opgedeeld in kleinere instellingen. Dat meldt het ANP.

Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) zegt momenteel werkzaam te zijn op een dergelijke grote mbo-instelling. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de perikelen rondom de onderwijsgigant Amarantis. "Ik had bij Amarantis zeven managementlagen boven me. Dat zijn er minimaal 5 te veel! En de bovenste lagen hadden geen enkel verstand van onderwijs", aldus een van de ondervraagde docenten.

Manja Smits, Kamerlid van de SP, ziet graag dat de resultaten uit het onderzoek hun weerklank vinden in het onderwijsveld. Megalomane managers en dwaze politici hebben volgens haar veel schade aangericht aan het onderwijs. Ze ziet graag dat mbo-instellingen weer een school worden, in plaats van een leerfabriek.

Minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs had eerder al gezegd de kwaliteit van onderwijsinstellingen het meest belangrijke te vinden. De grootte ervan hoeft daar volgens haar niet per se invloed op te hebben. Wel probeert zij wetgeving in te stellen die onnodige fusies moeten voorkomen en meer mogelijkheden tot ingrijpen tot gevolg hebben. Over de gang van zaken rondom Amarantis zal woensdag in de Tweede Kamer worden gesproken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem