Fontys, Hogeschool, lerarenopleiding

SITTARD - De Lerarenopleidingen van Fontys Hogescholen in Sittard wil vanaf het studiejaar 2014-2015 beginnen met het aanbieden van de eerstegraads opleidingen Engels, Nederlands en wiskunde om op die manier het tekort aan leraren in die vakgebieden aan te pakken. Dat meldt Dagblad De Limburger.

Studenten van Fontys kunnen momenteel alleen nog tweedegraads opleidingen volgen aan de hogeschool. Als ze de eerstegraads variant willen, moeten ze uitwijken naar Tilburg of Nijmegen. 

Het aanbieden van de masteropleidingen is een reactie op het kortgeleden gepubliceerde rapport van Voortgezet Onderwijs in Ontwikkeling (VOION), waarin staat beschreven dat de vakgebieden Engels, Nederlands en wiskunde een flink tekort aan leraren zullen zien in de komende jaren.

Op Limburgse middelbare scholen gaat dit om een tekort van bijna 30 leraren in deze gebieden per jaar. Een belangrijke oorzaak hiervan is de vergrijzing. Circa 40 procent van het huidige lerarenbestand in deze provincie zal voor 2025 met pensioen gaan. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem