Excellente docenten, Ambassadeur van excellentie, excellentieprogramma

AMSTERDAM - Om excellentie onder studenten te bereiken, zijn ook excellente docenten nodig. Het beleid voor de vorming en promotie van deze excellentie moet daarom mede door leerkrachten inhoud krijgen. Dat meldt ScienceGuide naar aanleiding van een audit van het Siriusprogramma.

De evaluatie van Sirius, de organisatie die excellentie in het hoger onderwijs promoot, stelt dan ook dat "de docenten de vaandeldragers van de excellentiecultuur [zijn], omdat zij ervaringen in werkvormen en didactische concepten ook in het reguliere onderwijs toepassen."

Excellentie onder leraren kan vorm krijgen door hen de mogelijkheid tot extra scholing te bieden en hen de vrijheid te geven om eigen innovatie in hun lessen te verwerken. Daarnaast moeten onderwijsinstellingen de bijzondere prestaties van hun onderwijzend personeel herkennen, erkennen en belonen.

Omdat het Sirius-programma nog in de startfase zit, komen vooral pioniers nu nog duidelijk naar voren. Sirius wil nu ook gaan kijken naar leraren die zich al geruime tijd inzetten voor excellentie, maar er niet direct uitspringen. Via scouting en selectie van docenten moeten ook deze professionals een grotere rol krijgen in de excellentieprogramma's in het hoger onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem