Jet Bussemaker (PvdA)

DEN HAAG (Novum) - Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil sneller zicht krijgen op mogelijke problemen van onderwijsinstellingen. Ook moet er betere controle komen op schoolbesturen en de wijze waarop zij omgaan met onderwijsgeld.

"We moeten sneller zicht krijgen op mogelijke problemen. Nu krijgen we achteraf de feiten op een rij, maar je moet eerder zien wat niet goed gaat", zei ze zaterdag in Nieuwsuur in een reactie op het uitgelekte conceptrapport over de gang van zaken bij onderwijskoepel Amarantis.

Bussemaker noemde de details uit het rapport zeer ernstig, schokkend en onthutsend. "Als ook maar de helft waar is, hebben we een groot probleem en de betrokkenen een groot probleem met mij."

De minister wilde niet ingaan op alle details. Ze benadrukte dat wellicht niet alles uit het conceptrapport in het uiteindelijke rapport staat dat maandag wordt gepresenteerd. Bussemaker vindt dat hoe dan ook de onderste steen boven moet komen.

Mogelijk volgt dan ook een aangifte, beaamde Bussemaker. "Als ik alle informatie op een rijtje heb, dan kijken we wat we strafrechtelijk gaan doen." Bussemaker stelde verder dat er momenteel geen nieuwe aanwijzingen zijn dat andere onderwijsinstellingen financieel risico lopen.