Culturele en kunstzinnige vormgeving

GRONINGEN/ASSEN - Leraren culturele en kunstzinnige vormgeving uit de Noordelijke provincies zijn woedend over de plannen van het ministerie om het nu nog verplichte vak uit het lesrooster te halen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil middelbare scholen zelf de invulling van het vak ckv laten bepalen. Dat betekent mogelijk dat het vak dan opgenomen wordt in andere lessen en als zelfstandig vak verdwijnt. Nederlands, Engels en wiskunde hebben prioriteit voor het ministerie en ze wil scholen meer ruimte geven voor die vakken. 

Leraren benadrukken daarom het belang van ckv, het vak waarin leerlingen naast theorie over kunst en cultuur, ook naar voorstellingen gaan en kennismaken met beeldende kunst en het cultureel erfgoed. Veel jongeren komen volgens de leraren van huis uit nauwelijks in aanraking met deze onderwerpen. Tevens noemen ze het vak van groot belang voor onder andere samenwerken, plannen en het vormen van een eigen mening.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem