Normal_les_docent_klas_studeren_college

DEN HAAG - Nederland heeft de ambitie om met haar onderwijs wereldwijd bij de top 5 te horen. Maar om die doelstelling te kunnen bereiken, zal ons land meer moeten investeren in onderwijs. Dat blijkt uit het rapport 'At a Glance' van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In 2009 kwamen de Nederlandse onderwijsuitgaven neer op 6,2 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Niet minder dan vijftien geïndustrialiseerde landen evenaren dat aandeel. Het merendeel gaat er zelfs ruimschoots overheen. Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), is realistisch: "Nederland heeft sindsdien niet meer geld uitgegeven. Bij de AOb willen we graag naar de top 5, maar het moet wel reëel zijn. Met het huidige beleid horen we op zijn best in de middenmoot."

Nederland is geen uitzondering op de regel: het uitblijven van investeringen baart de opstellers van het rapport zorgen, omdat de toegankelijkheid van het onderwijs steeds vaker onder druk staat. En intussen neemt het verschil in welvaart tussen hoog- en laagopgeleiden wereldwijd steeds sneller toe als gevolg van de recessie. Wel wijzen ze op het feit dat de investeringen in vergelijking met 2008 in slechts vijf landen toenamen: Australië, Israël, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Polen.

Via Nieuwsbank.nl

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres