Normal_pvda

DEN HAAG - De toekomst van het onderwijs kan in gevaar komen door financiële problemen van scholen. Gisteren presenteerde de PvdA een actieplan om een oplossing te vinden voor die problemen.

De PvdA wil openbaar maken welke scholen onder verscherpt toezicht staan. Volgens de PvdA heeft de belastingbetaler het recht te weten wat er met hun belastinggeld gebeurt en moeten ouders op de hoogte zijn van de situatie waarin hun school verkeert. Daarnaast maakt de PvdA extra geld vrij voor actiever financieel toezicht door de Inspectie van het Onderwijs en wil de partij dat scholen in de problemen hulp inroepen.

Ook wil de PvdA een kort parlementair onderzoek om de feiten rond de financiële positie van scholen snel boven tafel te krijgen. Dit onderzoek moet aantonen of de financiering van scholen door de overheid op dit moment voldoende is en of scholen in de toekomst met deze middelen de steeds hoger wordende rekeningen kunnen betalen.

Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem: "Wij horen van scholen dat ze geen geld hebben voor de gewoonste zaken, zoals schoonmaak, de energierekening en het onderhoud van het gebouw, omdat de prijzen flink zijn gestegen. Er worden steeds vaker rode cijfers geschreven. Aan de andere kant zijn er scholen die onnodig oppotten. Wij willen dat daaraan een maximum gesteld wordt. Gaan scholen daar overheen, zonder goede verklaring, dan moet een korting op de bekostiging volgen. Onderwijsgeld moet benut worden voor goed onderwijs.”

Via Vers voor de Pers

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres