Sanne Terlouw en dochter Laura Faber uit Deventer helpen asielzoekers en statushouders in Nederland op weg voordat zij met hun inburgering zijn gestart. Vier dagen per week krijgen de nieuwkomers taalles en leren ze de Nederlandse maatschappij kennen. Dat meldt RTV Oost.
Docente Arjuna Huis in ’t Veld geeft les in de seizoenen. “Deze mensen hebben bijna nooit een school van binnen gezien en ze spreken vaak ook geen Engels.” Lesgeven gaat dus met handen en voeten, maar ook tekenen hoort erbij. Zolang er maar Nederlands gepraat wordt.
Taalniveaus
De school ‘Iedereen aan bood’ heeft vijf verschillende taalniveaus. Er zijn mensen die het Nederlandse alfabet nog niet kunnen lezen en schrijven en er zijn mensen die al een gesprek in het Nederlands kunnen voeren. Op die verschillende niveaus wordt ook lesgegeven, want anders gaat de helft zich vervelen of ze kunnen het niet volgen, aldus directeur en medeoprichter Laura Faber. In de middag zijn er lessen over de Nederlandse maatschappij, maar ook muziekles en een kookclub is opgericht.
Enige school in Nederland
In Nederland is dit de enige school die op deze manier lesgeeft. Niet wachten op een inburgeringscursus of een status, maar nieuwkomers direct laten meedoen. In het begin kregen de statushouders taalles vanuit het huis van Sanne Terlouw.
Nu is het een school voor bijna tachtig asielzoekers en statushouders. Ze krijgen allemaal vier dagen per week les. Fateh uit Jemen zit al bijna een jaar op de school en leert steeds beter de Nederlandse taal. Veel statushouders moeten wachten op hun inburgeringscursus en BSN-nummer voordat ze naar school kunnen gaan. In de tussentijd moeten ze afwachten.
Grote stap
Voor veel leerlingen was de overgang van een kamer in een asielzoekerscentrum naar elke dag om 09.00 uur ’s ochtends naar school best een grote stap. “Ik ben best streng, dus ik wil ook dat ze hier elke dag op tijd zijn”, aldus Faber. Sommige vluchtelingen haalde ze zelfs ieder dag op met de fiets of met de auto.
Leerlingen leren Nederlands op de school en voelen zich gezien. En ze moeten elke dag hun bed uit om naar school te gaan. “Als je ze de taal leert op een intensieve manier, dan zijn ze als ze een status krijgen al een heel eind op weg. Dan kunnen ze meteen een baan gaan zoeken”, aldus Terlouw.
Toekomst van de school
Eind van dit jaar stopt de subsidie van de gemeente Deventer. Over de toekomst van de school worden op dit moment nog gesprekken gevoerd.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Graag wil ik meer over dit project weten. Mijn vragen: De lesgevers zijn zij allen NT-2 docent of is het voldoende als degene die les geeft ervaring heeft in het lesgeven? Werken de lesgevers als vrijwilliger of worden zij betaald? Hoeveel subsidie heeft u nodig om deze werkwijze te realiseren? Met vriendelijke groet, Inie Paulus, telefoon 0613858266