Scholen hebben ook interesse in cursus over respectvol gedrag voor de media

Meerdere bedrijven buiten de mediasector, scholen en opleidingen willen aanhaken bij de cursus respectvol samenwerken van het Mediapact. Het samenwerkingsverband tussen een aantal grote spelers in de audiovisuele media, lanceerde afgelopen week de online cursus respectvol gedrag die door alle medewerkers in de sector moet worden voltooid. De e-learning is een van de initiatieven die werden bedacht na affaires rond ongewenst gedrag bij programma's als The Voice en DWDD.

"Het bedrijfsleven en opleidingen hebben zich de afgelopen week bij ons gemeld en tonen interesse in de e-learning", stelt een woordvoerder van het Mediapact. "Het laat zien dat werken aan een inclusieve en respectvolle cultuur niet alleen in de mediasector aandacht behoeft. Je bereikt misschien nooit de finish, maar hoe meer we gezamenlijk optrekken en in actie komen, hoe fijner we kunnen samenwerken op de werkvloer. En hoe kleiner de kans wordt dat het mis gaat."

In lesmateriaal de cursus gebruiken 

Het Mediapact gaat in gesprek met alle bedrijven en scholen die zich hebben gemeld. "Scholen willen de cursus in hun lesmateriaal gaan gebruiken", legt de woordvoerder uit. Er zijn al meerdere afspraken gepland. "Daarom hebben we de cursus ook op onze website gezet, zodat iedereen deze kan doen en bekijken."

Ongewenst gedrag in Hilversum tegengaan 

De cursus heeft als doel ongewenst gedrag in Hilversum tegen te gaan. Medewerkers, leidinggevenden, presentatoren en acteurs moeten de cursus voor eind juni afronden. Praktijkvoorbeelden van agressie, geweld, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden behandeld.

De onlinecursus wordt de komende maanden gedaan door vele duizenden medewerkers van NPO, RTL, Talpa en de facilitaire bedrijven EMG en NEP en De Nederlandse Content Producenten (NCP). De bedrijven zijn er zelf verantwoordelijk voor dat alle medewerkers de cursus voltooien, maar hebben dit toegezegd door zich aan te sluiten bij het Mediapact.

Door: ANP