Beroepenfeest en meeloopdagen voor vmbo’ers bij Amstelland

Weet jouw kind nog niet wat hij of zij wil doen na het vmbo? Om erachter te komen welk beroep het beste past organiseert Amstelland in Amstelveen een ‘beroepenfeest’ en meeloopdagen. Met de Veen en Amstelland On Stage wil vmbo’ers helpen met het maken van een studiekeuze, meldt Amstelveens Nieuwsblad.

Tegenwoordig ontbreekt het mbo’ers niet aan studiekeuzes. Je kunt alle richtingen in. Maar soms zien aankomende studenten door de bomen het bos niet meer. Er spelen ook belangrijke vragen. Waar ben ik goed in? Wat vind ik écht leuk om te doen? En met zo’n groot aanbod is het maken van een keuze lang niet altijd even gemakkelijk.

Daarom hebben verschillende scholen in Amstelland en omstreken de handen ineengeslagen. Zij zetten samen Veen en Amstelland On Stage op. Pantha Rhei in Amstelveen is ook aangesloten bij het project.

Beroepenfeest

Volgens projectleider Karin Wateler is de intentie van Veen en Amstelland On Stage om aankomende mbo-studenten te helpen in hun loopbaanoriëntatie. “Met dit project helpen we leerlingen gedurende het tweede en/of derde schooljaar richting een loopbaankeuze.” Daarvoor gaan leerlingen aan de slag met opdrachten en het beantwoorden van vragen. Er wordt gekeken naar hun sterke en zwakke punten en vooral wat zij leuk vinden om te doen. Ook maken de kinderen een visitekaartje, die zij later tijdens het beroepenfeest kunnen gebruiken om in gesprek te gaan met ondernemers en beroepsvertegenwoordigers.  

Er zijn zo’n 250 ondernemers aanwezig tijdens het beroepenfeest. Om herkenbaar te zijn komen de ondernemers in werkkleding. Ook hebben de leerlingen voor het feest een top vijf van ondernemers waar zij graag mee in gesprek gaan samengesteld.

Leren gesprekken voeren

Het kan overigens erg spannend zijn om in gesprek te gaan met een potentiële werkgever. Daarom krijgen de kinderen voorafgaand aan het beroepenfeest hier een training in. Ze leren aspecten als zichzelf voorstellen, presenteren en welke vragen belangrijk zijn om tijdens een gesprek te stellen. Volgens Wateler werpen deze trainingen hun vruchten af tijdens het beroepenfeest. Alle leerlingen volgen de training.

Door: Nationale Onderwijsgids