Taalmuseum moet vanwege geldproblemen de deuren sluiten

Het Taalmuseum in Leiden sluit binnenkort de deuren. Directeur Fresco Sam-Sin maakte dit zaterdag bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Vanwege geldproblemen moest het museum deze keuze maken. Dat meldt Omroep West. 

De Universiteit Leiden en de gemeente Leiden introduceerden het museum in 2016. Ze wilden de kennis vergroten over de impact van taal op de maatschappij. Het museum organiseerde onder andere reizende tentoonstellingen in Nederland om de aandacht te vestigen op taal.

Energie steken in exposities over taal 

Directeur Sam-Sin vindt het een pijnlijk besluit om de deuren te sluiten. Hij doet wel een oproep aan erfgoedinstellingen of gemeentes om tijd en energie te steken in exposities over taal. “Een gemeentehuis kan iets doen met ambtelijk taalgebruik en een ziekenhuis kan een expositie maken over doktershandschriften.”

Schrijver Louis Couperus 

Dit is alweer het tweede museum in korte tijd dat besluit de deuren te sluiten vanwege een gebrek aan geld. Het Couperus Museum in Den Haag heeft per 1 januari de deuren gesloten. Dit museum besteedt al dertig jaar aandacht aan schrijver Louis Couperus.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk