Normal_eliott-reyna-kct-7cirbew-unsplash__1_

De Universiteit Maastricht profileert zich als dé Europese universiteit van Nederland. Internationale studenten in de stad zien een verplichte cursus Nederlands dan ook absoluut niet zitten, blijkt uit een verkiezingsdebat dat werd gehouden voor de universiteitsraad. Dit meldt Science Guide.

Het is in Nederland zo geregeld dat hogescholen en universiteiten verplicht zijn om het Nederlands van internationale studenten te verbeteren. Dit gebeurt veelal door het aanbieden van vrijwillige cursussen. Onderwijsminister Dijkgraaf wil deze plicht verder invullen door een verplichte Nederlandstalige component voor anderstalige opleidingen wettelijk te verankeren.

Internationale studies

De winnaar van de verkiezingen voor de universiteitsraad van de Universiteit Maastricht, NovUM, is tegen zulke verplichte taallessen voor internationale studenten. Een belangrijke beweegreden voor deze studenten om naar Maastricht te komen, zijn de Engelstalige colleges. “Deze universiteit is internationaal en moet dat blijven”, zegt NovUM-voorzitter Andrew William Scrivener. Dat vindt ook kandidaat-raadslid Sam Schulpen van List Lex. Juist vanwege de internationale oriëntatie van de universiteit in Maastricht. Zo zijn ook veel opleidingen die op het internationale zijn gericht, zoals Global Studies en European Studies.

Desondanks vinden ze het vrijwillig aanbieden van Nederlandse taalcursussen wél belangrijk, vooral voor mensen die na hun studie in Nederland willen wonen en werken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky