MBO Raad pleit voor structurele financiering onderwijsroute bij inburgering

De MBO Raad heeft een dringende oproep gedaan voor een structurele investering in de onderwijsroute voor inburgeraars. Volgens MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin kunnen veel mbo-scholen de onderwijsroute na 2025 niet meer aanbieden als er geen actie wordt ondernomen. Zonder onderwijsroute dreigen statushouders en inburgeraars buiten het onderwijssysteem te vallen. Dit meldt de MBO Raad. 

Sinds 2022 kunnen statushouders inburgeren door een zogenoemde onderwijsroute te volgen. Deze inburgeringsroute duurt gemiddeld anderhalf jaar en bereidt inburgeraars voor op doorstroom naar een mbo-, hbo- of wo-opleiding in het reguliere onderwijs. De opdracht om de onderwijsroute aan te bieden wordt aan scholen verstrekt via aanbestedingen. Het gebrek aan voldoende, structurele financiering maakt dat de onderwijsroute niet goed van de grond komt. Afspraken tussen onderwijs en gemeenten zijn slechts voor één of een klein aantal (pilot)groepen of voor een korte looptijd van twee tot drie jaar.

Investeringen in de onderwijsroute

Deze situatie is voor veel scholen niet houdbaar, stelt Tekin. “Na aanhoudende signalen vanuit het veld heeft minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aanvullende middelen beschikbaar gesteld voor de periode tot en met 2025. Daar waar onderwijsinstellingen de afgelopen tijd hebben geïnvesteerd in aanbod van de onderwijsroute, dreigt dit na 2025 weer te worden afgebouwd als de bekostiging onvoldoende is.”

Wettelijke opdracht

Daarnaast willen de mbo-scholen een wettelijke taak voor inburgering voor het publiek bekostigd onderwijs. “Dit is belangrijk zodat er een structurele borging blijft van de onderwijsroute na 2025. Daarnaast sluit het aan bij de ambitie in het regeerakkoord om roc’s te versterken als opleidingscentra waarbinnen nieuwkomers vanaf de eerste dag leren en integreren”, aldus Tekin.

Door: Nationale Onderwijsgids