'Als het om zwemveiligheid gaat geeft gemeente Tholen het goede voorbeeld'

Shiva de Winter: "Zwemveiligheid is een onderwerp dat zowel landelijk als lokaal prominenter op de agenda moet komen. Een preventieve aanpak met goed zwemonderwijs en voorlichting kan mensenlevens redden. In de Zeeuwse gemeente Tholen hebben ze daar een positieve stap voor genomen." Dat meldt de NSWZ. 

De Winter: "Zwemles is door het college in Tholen een onderdeel geworden van het armoedebeleid. Dit houdt in dat Thoolse kinderen waarvan de ouders onder de armoedegrens van 130 procent vallen, gebruik kunnen maken van gratis zwemles.

Ouders die zwemlessen niet kunnen betalen 

Dit is een stap die vanuit Den Haag aangemoedigd moet worden. Alleen al in de gemeente Tholen gaat het om 50 à 60 kinderen. Als je dit landelijk uit zou rekenen zit je op vele duizenden kinderen waarvan de ouders de zwemlessen niet kunnen betalen.

Financieel 

Zwemveiligheid mag niet financieel bekeken worden, maar dat gebeurt wel. Of dit nou op basis is van subsidieregelingen of het kleine budget wat jaarlijks in een waarschuwingscampagne gestoken wordt. Een goede verdeling van het geld kan mensenlevens redden. Pas als deze link gelegd wordt, kan er in Nederland echt aan de zwemveiligheid gewerkt worden. Complimenten voor de Gemeente Tholen die eigenhandig deze beslissing tot stand heeft gebracht. Hopelijk volgen er meer."

Door: Nationale Onderwijsgids