Arnon Grunberg heeft de P.C. Hooftprijs 2022 in ontvangst genomen

Op 19 mei nam auteur Arnon Grunberg de prestigieuze P.C. Hooftprijs 2022 in Theater Diligentia in ontvangst. Hij krijgt de prijs voor zijn verhalend proza. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Dat melden Tzum en het Literatuurmuseum. 

Het juryrapport luidt als volgt: "Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft. In zijn romanuniversum heeft hij een eigen stijl, taal en grammatica ontwikkeld waarin hij gruwel en tederheid met elkaar weet te verenigen, satire en oprechtheid. Daarmee heeft hij een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur."

Juryrapport

Grunberg (1971) debuteerde in 1994 op 23-jarige leeftijd met de roman Blauwe maandagen. De roman werd een groot succes. Andere hoogtepunten uit het oeuvre van de auteur zijn Tirza (2006) en De geschiedenis van mijn kaalheid (2000), onder het pseudoniem Marek van der Jagt.

Voetnoot

Naast prozaschrijver is Grunberg een geëngageerd auteur. Hij verzorgde jarenlang de dagelijkse Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Door: Nationale Onderwijsgids / Æde de Jong
Beeld: Tzum / Coen Peppelenbos